Brezplačna poštnina za naročila nad 35€
Več informacij o izdelkih in telefonsko naročanje: LJ: 031 643 542 │ MB: 070 929 910
Spirulina sodi med modro-zelene alge, poznana pa je tudi kot ena izmed najstarejših oblik življenja na Zemlji. Uporabljali so jo že Azteki, ki so jo uporabljali predvsem kot sredstvo za povečevanje vzdržljivosti. Spirulina velja za superživilo, ki nam lahko ponudi vse mikroelemente, ki jih potrebujemo. Azteki so spirulino uporabljali tudi za zdravljenje številnih drugih bolezni, legende pa pravijo, da so to modro-zeleno algo uporabljali tudi kraljevi glasniki, ki so morali preteči daljše razdalje.
HRANILNE VREDNOSTI SPIRULINE
Ena žlica spiruline vsebuje:
Spirulina vsebuje tudi magnezij. Le-ta prispeva k ravnotežju elektrolitov in sproščanju energije pri presnovi. Prav tako prispeva k delovanju živčnega sistema in mišic. Magnezij ima vlogo pri sintezi beljakovin, prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju ter ohranjanju zdravih kosti in zob.
Spirulina je močan vir hranil. Vsebuje močno rastlinsko beljakovino, imenovano fikocianin. Raziskave kažejo tudi na to, da ima lahko spirulina antioksidativne, protibolečinske in protivnetne učinke.
Številni antioksidanti, ki jih spirulina vsebuje, v telesu delujejo protivnetno. Znano je, da kronično vnetje prispeva k nastanku rakastih obolenj in tudi drugih bolezni.
Ugotovljeno je bilo, da fikocianin – rastlinski pigment, ki daje spirulini modro-zeleno barvo – ne samo zmanjšuje vnetne procese v telesu, pač pa blokira tudi rast tumorja in uniči rakave celice.
Raziskave kažejo na to, da lahko beljakovine v spirulini zmanjšajo absorpcijo holesterola v telesu in tako poskrbijo za nižjo raven holesterola v krvi. Tako naše arterije ostajajo čiste in dobro prehodne, kar zmanjšuje obremenitev srca, ki lahko sicer privede do nastanka bolezni in tudi do nastanka krvnih strdkov, ki povzročajo kap.
Beljakovine, ki jih najdemo v spirulini, zmanjšujejo tudi nivo trigliceridov v krvi. Gre za maščobe, ki trdijo naše ožilje in s tem prispevajo k razvoju bolezni srca in ožilja.
Spirulina poveča tudi proizvodnjo dušikovega oksida v telesu, kar pomaga sprostiti krvne žile. Študije kažejo, da lahko to zniža krvni tlak in tako zmanjša tveganje za srčne bolezni.
Spirulina se lahko pohvali z visoko vsebnostjo različnih vitaminov in mineralov. Le-ti so bistveni za ohranjanje zdravega imunskega sistema. Med vitamini bomo v spirulini našli vitamin E, C in B6.
Raziskave kažejo tudi na to, da spirulina spodbuja proizvodnjo belih krvnih celic in protiteles, ki se borijo proti virusom in bakterijam v telesu. Laboratorijske študije kažejo, da se spirulina lahko bori proti herpesu, gripi in virusu HIV.
Sama po sebi je spirulina morda nekoliko grenkega okusa, zato lahko večkrat vidimo, da si jo ljudje umešajo v jogurt. Alternativno lahko za prikrivanje njenega ne preveč priljubljenega okusa uporabimo tudi smoothie.
Če vam nič od naštetega ne diši preveč, vam v Roberteki ponujamo še nekaj idej o tem, kako pripraviti spirulino.
Prehransko dopolnilo
Tako klorela kot spirulina zaradi izredno visokih vrednosti hranil lahko ponujata bogato podporo zdravju. Zato bi bilo smiselno razmisliti o tem, da bi ju vključili v svojo prehrano.
23,90 €
19,90 €
Potrebujete nasvet pri izbiri pravega prehranskega dopolnila?
Iščete rešitev za specifično zdravstveno težavo?
Odgovarja vam izkušena, prijazna in certificirana prehranska svetovalka Polona.