Brezplačna poštnina za naročila nad 35€

Več informacij o izdelkih in telefonsko naročanje: LJ: 031 643 542 │ MB: 070 929 910

VITAMIN D3

Vitamin D3, ki ga poznamo tudi pod imenom sončni vitamin, lahko proizvede človeško telo samo. Proizvodnja vitamina D3 se prične, ko ultravijolični sončni žarki B pridejo v stik s posebnimi receptorji v koži. 

Ker ljudje vse pogosteje posegamo po sončni kremi kot zaščiti pred sončnimi opeklinami, je proces tvorbe vitamina D3 v telesu oviran in vse pogosteje se srečujemo s pomanjkanjem vitamina D3 v telesu. 

Vpliv vitamina d na kosti

Vitamin D skupaj s kalcijem podpira naše kosti. Če se soočamo s pomanjkanje D vitamina, naše telo ne more dobiti kalcija iz hrane, ki jo užijemo. Zato nam telo kalcij "ukrade" kar iz kosti. To lahko privede do šibkejših kosti, zlomov ter celo osteoporoze.
Večja količina vitamina D3 bo pripomogla k višji gostoti kosti. Boljša kot je gostota naših kosti, manjša je verjetnost, da bomo razvili katero izmed bolezni, ki oslabijo kosti.

Vpliv vitamina d na mišice

Zadnja dognanja kažejo, da vsebnost D vitamina v našem telesu vpliva tudi na moč mišic. Več, kot zaužijemo vitamina D3, močnejše mišice imamo.
Raziskovalci so ugotovili, da imajo ljudje z več vitamina D3 vitkejša telesa, več mišične mase, njihove mišice pa delujejo bolje.

Vpliv vitamina d na imunski sistem

Vitamin D lahko pomaga našemu imunskemu sistemu pri boju proti virusom in bakterijskim okužbam.
Raziskave kažejo, da vitamin D3 pomaga preprečiti akutne okužbe dihal, pljučnico, verjetno pa tudi COVID-19.

Vpliv vitamina d na počutje

Nizke ravni vitamina D3 so lahko povezane s klinično depresijo, vendar trenutno še ni jasno, zakaj.
Dokazi kažejo, da zvišanje ravni D vitamina pomaga pri simptomih depresije.

Vpliv vitamina d na srce

Raziskave kažejo, da lahko pomanjkanje vitamina D3 poveča vaše možnosti za srčne bolezni, možgansko kap, visok krvni pritisk in celo srčni napad.
Zdi se tudi, da vitamin D3 zmanjšuje tveganje za srčno popuščanje.

PROTIVNETNI UČINKI

Vitamin D lahko vpliva na zdravstvena stanja, ki jih povzroča vnetje. Nizek vitamin D3 lahko poveča naše možnosti, da se soočimo s težavami, kot so alergije, astma, ekcem ali atopija.
Študije so pokazale, da uživanje dodatkov vitamina D med nosečnostjo zmanjša verjetnost, da bodo imeli dojenčki astmo.

VITAMIN D3 IN NJEGOVI VIRI

Zadostno količino vitamina D3 je težko dobiti samo s hrano. Kljub vsemu pa je dobro izbirati med živili, ki so bogata z vitaminom D.

Seveda pa vitamin D3 pridobimo tudi z izpostavljenostjo sončni svetlobi. Sončna svetloba sama sicer ne ustvarja vitamina D3 sama, pač pa v telesu sproži verižno rekacijo, ki na koncu privede do tvorbe D vitamina. 

Ko se ultravijolični B žarki sonca dotaknejo naše kože, aktivirajo posebne receptorske celice za vitamin D. To sproži kemično reakcijo, zaradi katere naše celice proizvajajo vitamin D3. Redna izpostavljenost sončni svetlobi nam lahko tako pomaga pri vzdrževanju ravni D vitamina. (Vir)

Se lahko z vitaminom d3 predoziram?

Zastrupitev z vitaminom D, imenovana tudi hipervitaminoza D, je redko, a potencialno resno stanje, ki se pojavi, ko imamo v telesu prekomerne količine vitamina D3.

Toksičnost D vitamina običajno povzročijo veliki odmerki dodatkov vitamina D3 – ne prehrana ali izpostavljenost soncu. 

Glavna posledica toksičnosti D vitamina  je kopičenje kalcija v krvi (hiperkalciemija), kar lahko povzroči slabost in bruhanje, šibkost in pogosto uriniranje. Toksičnost vitamina D lahko napreduje v bolečine v kosteh in težave z ledvicami, saj se v njih začnejo tvoriti kamenčki, ki sestojijo iz kalcija.

Dokazano je, da jemanje 60.000 mednarodnih enot (IU) vitamina D na dan več mesecev povzroča toksičnost. (Vir)

D3 KAPLJICE

Prehransko dopolnilo

Vitamin D3 kapljice Robertheke® je edini izdelek na slovenskem trgu, ki vsebuje kar 1.750.000 internacionalnih enot čistega veganskega Vitamina D3. 

Naš Vitamin D3 (kapljice) je pridobljen iz posebne vrste lišajev, ki omogoča pridobivanje naujčinkovitejše oblike vitamina D3 (Holekalciferol). Varovan je v edinstveni embalaži, izdelani iz dragocenega Miron stekla. Miron vijolično steklo blokira celoten spekter vidne svetlobe, razen vijoličnega dela. Hkrati je propustno za spektralno območje UV-A in infrardeče svetlobe. Ta edinstvena kombinacija nudi optimalno zaščito pred procesi staranja, s čimer se podaljša obstojnost in učinkovitost izdelkov.

21,90

19,90 €

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

V vaši košarici trenutno ni izdelkov.

Potrebujete nasvet pri izbiri pravega prehranskega dopolnila?
Iščete rešitev za specifično zdravstveno težavo?

Odgovarja vam izkušena, prijazna in certificirana prehranska svetovalka Polona.