Brezplačna poštnina za naročila nad 35€

Več informacij o izdelkih in telefonsko naročanje: LJ: 031 643 542 │ MB: 070 929 910

Roberteka

ZdravjeTOTROVO OLJE, ko želodčne težave postanejo preteklost.

TOTROVO OLJE, ko želodčne težave postanejo preteklost.

Totrovo ali ričkovo olje se pridobiva iz rastline, ki jo pri nas imenujemo Riček (v strokovni literaturi: Camelina sativa). Gre za nezahtevno in vsestransko uporabno poljščino, ki so jo poznali že v mlajši kameni dobi.

Rastlina velja za zelo nezahtevno. Medtem ko skorajda ne potrebuje naravnega gnojenja, umetnih gnojil sploh ne prenese. Odporna je proti suši, boleznim in mrazu. Je rastlina enoletnica, vendar je obdobje rasti kratko, zato jo lahko pridelujemo dvakrat letno.

Totrovo olje je rumeno – bistre barve, po okusu pa nas rahlo spominja na hren. Steklenico olja hranimo v suhem prostoru, po odprtju embalaže ga lahko še mesec dni hranimo v hladilniku. Nižje temperature lahko povzročijo usedline v steklenici, vendar ko olje postavimo na sobno temperaturo se povrneta prvotna barva in čistost olja.

Totrovo olje ima odlično razmerje omega 3, omega 6 in omega 9 maščobnih kislin, zato bi bilo škoda, če ga ne bi uporabljali v prehrani oziroma zdravju. Vsebuje 30 odstotkov beljakovin in Vitamin E (v povprečju 750 mg/100 g).

Totrovo olje je, zaradi dobre kombinacije maščobnih kislin, eno najbolj zdravih rastlinskih olj, kar jih poznamo.

Uporaba totra skozi čas.

Semena Totra so majhna, podobna gorčičnim, tudi po okusu. Pred več kot dva tisoč leti so semena zamesili v kruh. V začetku industrijske revolucije pa so Totrovo olje bolj kot pri kuhi in peki kruha, uporabljali v industriji, saj se je izkazalo, da je dobra sestavina za za biološke pesticide, ekološke barve, lake ter izdelavo kozmetike.

V Sloveniji se je pridelovanje Totrovega olja ohranilo le na Koroškem. Zdravilne učinke Totra so zelo dobro poznale že naše babice in dedki. Ko sem povprašala o Totrovem olju starše moje prijateljice, ki izhajajo iz tega obomočja Slovenije, so mi v smehu dejali, da spiješ žličko Totrovega olja na tešče, greš v posteljo, se po postelji pokotališ in želodec ne boli več. Povratne informacije ljudi, ki olje uporabljajo so odlične.

Totrovo olje je izjemno bogato z omega 3 maščobnimi kislinami, zato nam lahko zaradi njegove bogate hranilne sestave, koristi pri različnih zdravstvenih tegobah:

  • pri želodčnih težavah (gastritis, refluks, spahovanje, napenjanje, uravnavanje želodčne kisline…)
  • pri slabi odpornosti,
  • pri uravnavanju holesterola,
  • pri boleznih srca in ožilja,
  • pri multipli sklerozi,
  • pri težavah s kožo (luskavica, ekcemi,…),
  • pri alergijah,
  • pri prebavnih težavah,…

Zraven tega, da je Totrovo olje vsestransko uporabno, ima resnično veliko zdravilno vrednost, kar se kaže v edinstveni sestavi maščobnih kislin. Kar 40% vseh maščobnih kislin je polinenasičenih. Polinenasične emaščobne kisline so maščobne kisline z vsaj dvema dvojnima vezema v verigi. Med te kisline sodijo mnoge pomembne snovi, kot so esencialne maščobne kisline in druge, ki kakovostnim oljem dajejo njihove edinstvene lastnosti. (VIR: Wikipedija).

Izpostavili bi linoleinsko in gamalinolinsko kislino, nam bolj poznano kot omega 3 in omega 6 maščobna kislina. Omenjeni maščobni kislini sodelujeta v zgradbi celičnih membran, pri njihovi prepustnosti in aktivnosti. Iz omega 3 in omega 6 maščobnih kislin se tvorijo pomembne biološko aktivne molekule, ena ki širi žile in preprečuje nastanek holesterola, druga molekula pa ima pomebno vlogo pri nadzoru vnetnih procesov in pri nadzoru imunskega sistema.

Uporaba Totrovega olja v kozmetiki.

Pogosto se Totrovo olje uporablja tudi v kozmetične namene, saj odlično vlaži kožo, jo mehča in ščiti pred zunanjimi vplivi.

Totrovo olje je odlično negovalno sredstvo za kožo, ker je izredno bogato z omega 3 maščobnimi kislinami in vitaminom E. Tako neguje, zadržuje vlago v koži in ščiti pred prostimi radikali. A ne skrbi – olje ni težko, zato ne pušča pretiranega mastnega občutka. Na koži le ustvari zaščitni filter, ki kožo varuje. Ravno zaradi teh lastnosti se pogosto uporablja tudi za zdravljenje ekcemov in celo psoriaze oz. luskavice.

S Totrovim oljem si lahko pomagamo pri težavah s suhim lasiščem in prhljajem.

Uporaba Totrovega olja v kuhinji.

Totrovo olje je primerno tudi za uporabo v kuhinji. Uporabljamo le hladno, torej ga ne segrevamo. Lahko ga dodamo v testenine, ga polijemo čez solato, dodamo v smoothije, različne namaze ali že pripravljene enolončnice.

Totrovo olje deluje notranje in zunanje.

Notranje pomaga zlasti pri vnetjih sluznice. V ta namen se priporoča po eno žlico ričkovega olja zjutraj na tešče, v kolikor so težave večje, lahko tudi čajna žlička pred spanjem, na prazen želodec. Želodčne težave bodo postale preteklost.

Zunanja uporaba Totrovega olja je zelo preprosta. V kolikor imamo kakšne rane, opekline, se preprosto namažemo in koža nam bo hvaležna.

Totrovo olje na policah Roberteke je Slovensko, ekološko in hladno stiskano. Prihaja iz Ekološke kmetije Smuk, Šentjanž pri Dravogradu.

totrovo olje v roberteki

Totrovo olje na policah Roberteke je Slovensko, ekološko in hladno stiskano. Prihaja iz Ekološke kmetije Smuk, Šentjanž pri Dravogradu.

Toter – naravni vir omega 3 nenasičenih maščobnih kislin.

Vsebina: 250 mL.

Uporaba: Totrovo olje lahko uživamo z jedjo (kot solatni preliv) ali pa ga zaužijemo samega. Kot preventivno pomoč za ohranitev zdravja predvsem priporočajo uživanje na tešče.

Opozorilo: Hraniti pri sobni temperaturi in zaščiteno pred svetlobo. Po odprtju hraniti v hladilniku. Hraniti pri sobni temperaturi in zaščiteno pred svetlobo. Po odprtju hraniti v hladilniku.

17,00 €

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

V vaši košarici trenutno ni izdelkov.

Potrebujete nasvet pri izbiri pravega prehranskega dopolnila?
Iščete rešitev za specifično zdravstveno težavo?

Odgovarja vam izkušena, prijazna in certificirana prehranska svetovalka Polona.