Brezplačna poštnina za naročila nad 35€

Več informacij o izdelkih in telefonsko naročanje: LJ: 031 643 542 │ MB: 070 929 910

Roberteka

ZdravjeKAKO SI POMAGATI PRI ZVIŠANEM HOLESTEROLU?

KAKO SI POMAGATI PRI ZVIŠANEM SLABEM HOLESTEROLU?

KAJ HOLESTEROL SPLOH JE?

Holesterol je voskasta, maščobi podobna snov, ki jo najdemo v vsaki celici človeškega telesa. Je bistvena sestavina celičnih membran, hormonov in proizvodnje vitamina D. Holesterol naravno proizvajajo naša jetra.

KATERE VRSTE HOLESTEROLA POZNAMO?

Obstajata dve vrsti holesterola:

  • HDL holesterol oz. dober holesterol (gre za lipoprotein visoke gostote) in
  • LDL holesterol oz. slab holesterol (gre za lipoprotein nizke gostote).

LDL holesterol imenujemo tudi “slab” holesterol, saj povzroča kopičenje maščob v stenah arterij in tvori obloge, ki lahko povzročijo bolezni srca in ožilja ter možgansko kap. Na drugi strani HDL holesterol pogosto imenujemo tudi “dober” holesterol, ker pomaga odstraniti LDL holesterol iz krvnega obtoka.

Povišan LDL holesterol torej povzroča nalaganje maščob v žilah, kar povzroča arteriosklerozo in posledično infarkt in kap. Na arterijah se lahko nakopiči tudi toliko maščob, da se te odtrgajo od sten in na ta način zamašijo arterije, kar povzroči srčni infarkt.

ZAKAJ PRIDE DO POVIŠANEGA HOLESTEROLA?

Visoke ravni holesterola LDL so lahko posledica genetike, prehrane in dejavnikov življenjskega sloga, kot sta kajenje in pomanjkanje telesne dejavnosti. Visoke ravni LDL holesterola lahko povečajo tveganje za bolezni srca in možgansko kap. Nasprotno pa lahko visoke ravni holesterola HDL zmanjšajo tveganje za bolezni srca in možgansko kap.

POMEMBNO JE, DA SPREMLJATE RAVNI HOLESTEROLA V VAŠEM TELESU

Pomembno je, da redno spremljate raven holesterola, zlasti če imate družinsko anamnezo visokega holesterola ali bolezni srca. Preprost krvni test,  lahko izmeri vaš skupni holesterol, holesterol LDL, holesterol HDL in trigliceride (druga vrsta maščob v krvi).

Obstajata dve glavni vrsti testa holesterola: prvi se vzorec krvi vzame iz vene, pri drugi pa iz kapilar – majhnih krvnih žil, ki potekajo po celem telesu.

Raven holesterola je pomembno spremljati tudi zato, ker se posameznikov življenjski slog in način iz dneva v dan spreminjata, slabe navade pa lahko kaj kmalu prevzamejo nadzor nad organizmom, četudi nezavestno.

POVIŠAN HOLESTEROLA – KAJ SEDAJ?

Če imate visoko raven holesterola, vam bo zdravnik morda priporočil spremembe življenjskega sloga, kot so: zdrava prehrana, redna telesna vadba in opustitev kajenja.

V nekaterih primerih bodo morda potrebna zdravila za znižanje ravni holesterola.

Eden najučinkovitejših načinov za znižanje holesterola LDL pa je vsekakor zdrava prehrana. To vključuje uživanje veliko sadja, zelenjave, celih zrn, pustih beljakovin in zdravih maščob ter vlaknin. Živila z visoko vsebnostjo nasičenih in trans maščob, kot so rdeče meso, maslo in ocvrta hrana, je treba omejiti, prav tako vsa predelana živila oziroma izdelke.

Koristno je lahko tudi, če svoji prehrani dodate živila za zniževanje holesterola. Sem spadajo živila z visoko vsebnostjo topnih vlaknin, kot so oves, ječmen in stročnice, pa tudi živila, bogata z maščobnimi kislinami omega-3, kot so mastne ribe, kot sta losos in skuša.

Pri povišanem holesterolu si lahko pomagate tudi s prehranskimi dodatki oziroma vitamini in minerali. Mi vam priporočamo:

Za več informacij ali, če imate kakršenkoli dvom in vprašanje, nas vedno lahko pokličete na 031643542 LJ ali 070929910 MB. Lahko pa nam tudi pišete na našo Facebook stran.

KAKO PA DRUGI DEJAVNIKI POMAGAJO PRI ZNIŽANJU HOLESTEROLA?

Vadba je še en pomemben dejavnik pri zniževanju ravni holesterola. Redna telesna aktivnost lahko pomaga zvišati holesterol HDL in znižati holesterol LDL. Prizadevajte si, da opravite za vsaj 30 minut zmerno intenzivne vadbe večino dni v tednu.

Opustitev kajenja je pomembna tudi za znižanje ravni holesterola in zmanjšanje tveganja za bolezni srca in možgansko kap. Kajenje lahko poškoduje sluznico krvnih žil, zaradi česar se holesterol lažje kopiči in tvori obloge.

Če spremembe življenjskega sloga ne zadoščajo za znižanje ravni holesterola, bodo morda potrebna zdravila, ki vam jih bo predpisal osebni zdravnik.

ZAKLJUČEK

Skratka, holesterol je bistvena snov v človeškem telesu, vendar lahko visoke ravni holesterola LDL povečajo tveganje za bolezni srca in možgansko kap. Pomembno je, da redno spremljate raven holesterola in (v kolikor so vaše ravni holesterola povišane) spremenite življenjski slog, ter vključite zdravo prehrano, redno vadbo in opustite kajenje, da znižate raven holesterola. V nekaterih primerih so morda potrebna zdravila za znižanje ravni holesterola. Pogovorite se s svojim zdravnikom, da določite najboljši pristop za uravnavanje ravni holesterola in zmanjšanje tveganja za bolezni srca in možgansko kap.

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

V vaši košarici trenutno ni izdelkov.

Potrebujete nasvet pri izbiri pravega prehranskega dopolnila?
Iščete rešitev za specifično zdravstveno težavo?

Odgovarja vam izkušena, prijazna in certificirana prehranska svetovalka Polona.