Brezplačna poštnina za naročila nad 35€

Več informacij o izdelkih in telefonsko naročanje: LJ: 031 643 542 │ MB: 070 929 910

Roberteka

VAGINALNO VNETJE - VZROKI, SIMPTOMI IN ZDRAVLJENJE

Vaginitis – vnetje vagine je navadno posledica okužbe. Bolnica se običajno sooči z izcedkom, srbenjem, pekočim občutkom in lahko bolečino.

Najpogostejši simptomi vaginalnega vnetja vključujejo:

 • draženje genitalnega področja,
 • izcedek, ki je lahko bel, siv, rumen, rjav, voden ali penast,
 • vnetje, ki povzroči pordelost in otekanje velikih in malih sramnih ustnic ter perinealnega področja,
 • disurija, ki je bolečina ali nelagodje pri uriniranju,
 • boleč spolni odnos, znan kot disparevnija,
 • neprijeten ali ribji vaginalni vonj.

VRSTE VAGNIALNEGA VNETJA

Obstaja več vrst vaginalnega vnetja, sama vrsta pa je odvisna od vzroka. Najpogosteje bomo opazili naslednja vagnialna vnetja:

Bakterijska vaginoza: Nastane kot posledica prekomernega razmnoževanja normalnih bakterij v nožnici. Bolnice imajo običajno nizke ravni običajnih vaginalnih bakterij, imenovanih mlečnokislinske bakterije. Pri bakterijski vaginozi gre torej za porušeno ravnovesje bakterij. Značilni so nožnični izcedek neprijetnega vonja, pekoč občutek, srbečica in boleči spolni odnosi.

Glivično vnetje: povzročajo ga glivice iz rodu Candida, imenujemo pa ga tudi kandidoza. Candida obstaja v majhnih količinah v črevesju in jo običajno nadzorujejo normalne črevesne bakterije. Nastanek vulvovaginalne vaginoze lahko povzroči kar nekaj dejavnikov, vse od slabe prehrane, stresa, nizkega imunskega sistema, pomanjkanja vitaminov in mineralov, jemanja antibiotikov, kortikosteroidov, kontracepcije in drugih zdravil, pa do nošenja sintetičnega perila, prekomernega pitja alkohola in negibanja. Vse našteto lahko povzroči porušenje ravnovesja glivic iz rodu Candida, ki se lahko prekomerno razmnožijo, kar povzroči glivično vnetje. Za bolnice z glivičnim vnetjem so značilni sirast belo-rumen izcedek, srbečica, boleči spolni odnosi, pordelos, pojavijo se lahko tudi razjede na zunanjem predelu spolovila.

Atrofični vaginitis: Endotelij ali sluznica vagine se stanjša, ko se med menopavzo zmanjša raven estrogena, zaradi česar je bolj nagnjena k draženju in vnetju.

VZROKI

Okužba je najpogostejši vzrok vaginitisa, vključno s kandidozo in bakterijsko vaginozo.

Manj pogosto je lahko vzrok vaginitisa tudi gonoreja, klamidija, mikoplazma, herpes, kampilobakter, druge spolne bolezni, nekateri paraziti in slaba higiena.

Tveganje lahko še dodatno poveča bližina vagine in anusa, pomanjkanje estrogena, pomanjkanje sramnih dlak in pomanjkanje labialnih maščobnih blazinic.

Včasih lahko vaginitis izvira iz alergijske reakcije, na primer na kondome, spermicide, nekatera mila in parfume, lokalna zdravila, lubrikante in celo moško seme. Tudi tampon lahko povzroči vaginalno vnetje, saj ne ustreza vsem ženskam.

Dejavniki, ki povečajo tveganje za vaginitis, vključujejo:

 • nosečnost,
 • izpiranje in uporaba vaginalnih izdelkov, kot so pršila, spermicidi in naprave za kontracepcijo,
 • uporabo antibiotikov,
 • nošenje ozkih hlač in oprijetega nebombažnega spodnjega perila,
 • nizke ravni estrogena med menopavzo,
 • ženske s sladkorno boleznijo so še posebej nagnjene k vaginalnem vnetju,
 • slabe prehranske navade, ki vključujejo veliko transmaščob in drugih predelanih sestavin,
 • fizična neaktivnost.

Spolni odnos je najpogostejši način prenosa vaginitisa, vendar to ni edini način.

Nekateri strokovnjaki verjamejo, da lahko več spolnih partnerjev poveča tveganje za bakterijsko vaginozo, ki je posebna vrsta vaginitisa.

DIAGNOZA

Zdravnik bo opravil fizični pregled in povprašal o anamnezi, zlasti o morebitnih predhodnih spolno prenosljivih okužbah.

Poleg tega lahko zdravnik opravi medenični pregled, saj z njim preveri notranjost nožnice glede vnetja in prekomernega izcedka. Včasih se bo odločil tudi za odvzem vzorca izcedka, saj bo tako lažje ugotovil, kaj je vzrok vnetja.  

Vzrok vaginitisa je mogoče diagnosticirati s preverjanjem videza vaginalne tekočine, ravni vaginalnega pH, prisotnosti hlapnih aminov (plina, ki povzroča neprijeten vonj) in mikroskopskega odkrivanja specifičnih celic.

ZDRAVLJENJE

V primeru, da živite zdravo, kar vključuje zdravo prehranjevanje in gibanje, ter nosite bombažno perilo in imate še vedno neprekinjene težave z vaginalnimi izcedki oziroma vnetjem, obiščite svojega ginekologa. Tukaj moramo poudariti, da so običajni izcedki normalni, ni pa normalno da imate izcedek neprekinjeno, da je neprijetnega vonja in da imate srbeč ali boleč občutek med uriniranjem in med spolnim odnosom.

Zdravljenje je potem odvisno od vzroka. Vključuje lahko topikalne steroide z nizko učinkovitostjo, ki se nanesejo na kožo, lokalne ali peroralne antibiotike, protiglivične učinkovine ali antibakterijske kreme.

Za domače zdravljenje pri Roberteki priporočamo izdelek citricidal – izvleček grenivkinih pešk.

Zaradi edinstvenih zdravilnih učinkov lahko ekstrakt uporabljamo pri okužbah, kot so akne, herpes, prhljaj, bradavice, naglavne uši, lišaji itn. Ekstrakt grenivkinih pečk je enkraten v boju proti najrazličnejšim vnetjih: nožnice, kože, dlesni, sinusov. Učinkovit je tudi proti prehladu, gripi in kronični utrujenosti.
S kombinacijo zdravega življenjskega sloga in izdelka citricidal si lahko pozdravimo  neprijetno vnetje.

PREPREČEVANJE NASTANKA VAGINALNEGA VNETJA OZIROMA PREVENTIVA

Imejte dobro splošno higieno in ne pretiravanje z intimnimi mili in drugimi parfumiranimi izdelki za intimne predele. Če že, uporabljajte blaga mila brez dražilnih snovi in dišav. Nosite bombažno spodnje perilo. Nosite ohlapna oblačila. Prakticirajte spolne odnose z zaščito (kondomom). Uporabljajte antibiotike in druga zdravila le, kadar je to nujno potrebno.

Odsotnost spolnih odnosov in izogibanje agresivnim izdelkom za intimne predele, ki vsebujejo morebitne dražilne snovi prav tako pospešita okrevanje.

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

V vaši košarici trenutno ni izdelkov.

Potrebujete nasvet pri izbiri pravega prehranskega dopolnila?
Iščete rešitev za specifično zdravstveno težavo?

Odgovarja vam izkušena, prijazna in certificirana prehranska svetovalka Polona.