Brezplaฤna poลกtnina za naroฤila nad 35โ‚ฌ

Veฤ informacij o izdelkih in telefonsko naroฤanje: LJ: 031 643 542 โ”‚ MB: 070 929 910

Roberteka

VAGINALNO VNETJE - VZROKI, SIMPTOMI IN ZDRAVLJENJE

Vaginitis – vnetje vagine je navadno posledica okuลพbe. Bolnica se obiฤajno sooฤi z izcedkom, srbenjem, pekoฤim obฤutkom in lahko boleฤino.

Najpogostejลกi simptomi vaginalnega vnetja vkljuฤujejo:

  • draลพenje genitalnega podroฤja,
  • izcedek, ki je lahko bel, siv, rumen, rjav, voden ali penast,
  • vnetje, ki povzroฤi pordelost in otekanje velikih in malih sramnih ustnic ter perinealnega podroฤja,
  • disurija, ki je boleฤina ali nelagodje pri uriniranju,
  • boleฤ spolni odnos, znan kot disparevnija,
  • neprijeten ali ribji vaginalni vonj.

VRSTE VAGNIALNEGA VNETJA

Obstaja veฤ vrst vaginalnega vnetja, sama vrsta pa je odvisna od vzroka. Najpogosteje bomo opazili naslednja vagnialna vnetja:

Bakterijska vaginoza: Nastane kot posledica prekomernega razmnoลพevanja normalnih bakterij v noลพnici. Bolnice imajo obiฤajno nizke ravni obiฤajnih vaginalnih bakterij, imenovanih mleฤnokislinske bakterije. Pri bakterijski vaginozi gre torej za poruลกeno ravnovesje bakterij. Znaฤilni so noลพniฤni izcedek neprijetnega vonja, pekoฤ obฤutek, srbeฤica in boleฤi spolni odnosi.

Gliviฤno vnetje: povzroฤajo ga glivice iz rodu Candida, imenujemo pa ga tudi kandidoza. Candida obstaja v majhnih koliฤinah v ฤrevesju in jo obiฤajno nadzorujejo normalne ฤrevesne bakterije. Nastanek vulvovaginalne vaginoze lahko povzroฤi kar nekaj dejavnikov, vse od slabe prehrane, stresa, nizkega imunskega sistema, pomanjkanja vitaminov in mineralov, jemanja antibiotikov, kortikosteroidov, kontracepcije in drugih zdravil, pa do noลกenja sintetiฤnega perila, prekomernega pitja alkohola in negibanja. Vse naลกteto lahko povzroฤi poruลกenje ravnovesja glivic iz rodu Candida, ki se lahko prekomerno razmnoลพijo, kar povzroฤi gliviฤno vnetje. Za bolnice z gliviฤnim vnetjem so znaฤilni sirast belo-rumen izcedek, srbeฤica, boleฤi spolni odnosi, pordelos, pojavijo se lahko tudi razjede na zunanjem predelu spolovila.

Atrofiฤni vaginitis: Endotelij ali sluznica vagine se stanjลกa, ko se med menopavzo zmanjลกa raven estrogena, zaradi ฤesar je bolj nagnjena k draลพenju in vnetju.

VZROKI

Okuลพba je najpogostejลกi vzrok vaginitisa, vkljuฤno s kandidozo in bakterijsko vaginozo.

Manj pogosto je lahko vzrok vaginitisa tudi gonoreja, klamidija, mikoplazma, herpes, kampilobakter, druge spolne bolezni, nekateri paraziti in slaba higiena.

Tveganje lahko ลกe dodatno poveฤa bliลพina vagine in anusa, pomanjkanje estrogena, pomanjkanje sramnih dlak in pomanjkanje labialnih maลกฤobnih blazinic.

Vฤasih lahko vaginitis izvira iz alergijske reakcije, na primer na kondome, spermicide, nekatera mila in parfume, lokalna zdravila, lubrikante in celo moลกko seme. Tudi tampon lahko povzroฤi vaginalno vnetje, saj ne ustreza vsem ลพenskam.

Dejavniki, ki poveฤajo tveganje za vaginitis, vkljuฤujejo:

  • noseฤnost,
  • izpiranje in uporaba vaginalnih izdelkov, kot so prลกila, spermicidi in naprave za kontracepcijo,
  • uporabo antibiotikov,
  • noลกenje ozkih hlaฤ in oprijetega nebombaลพnega spodnjega perila,
  • nizke ravni estrogena med menopavzo,
  • ลพenske s sladkorno boleznijo so ลกe posebej nagnjene k vaginalnem vnetju,
  • slabe prehranske navade, ki vkljuฤujejo veliko transmaลกฤob in drugih predelanih sestavin,
  • fiziฤna neaktivnost.

Spolni odnos je najpogostejลกi naฤin prenosa vaginitisa, vendar to ni edini naฤin.

Nekateri strokovnjaki verjamejo, da lahko veฤ spolnih partnerjev poveฤa tveganje za bakterijsko vaginozo, ki je posebna vrsta vaginitisa.

DIAGNOZA

Zdravnik bo opravil fiziฤni pregled in povpraลกal o anamnezi, zlasti o morebitnih predhodnih spolno prenosljivih okuลพbah.

Poleg tega lahko zdravnik opravi medeniฤni pregled, saj z njim preveri notranjost noลพnice glede vnetja in prekomernega izcedka. Vฤasih se bo odloฤil tudi za odvzem vzorca izcedka, saj bo tako laลพje ugotovil, kaj je vzrok vnetja. ย 

Vzrok vaginitisa je mogoฤe diagnosticirati s preverjanjem videza vaginalne tekoฤine, ravni vaginalnega pH, prisotnosti hlapnih aminov (plina, ki povzroฤa neprijeten vonj) in mikroskopskega odkrivanja specifiฤnih celic.

ZDRAVLJENJE

V primeru, da ลพivite zdravo, kar vkljuฤuje zdravo prehranjevanje in gibanje, ter nosite bombaลพno perilo in imate ลกe vedno neprekinjene teลพave z vaginalnimi izcedki oziroma vnetjem, obiลกฤite svojega ginekologa. Tukaj moramo poudariti, da so obiฤajni izcedki normalni, ni pa normalno da imate izcedek neprekinjeno, da je neprijetnega vonja in da imate srbeฤ ali boleฤ obฤutek med uriniranjem in med spolnim odnosom.

Zdravljenje je potem odvisno od vzroka. Vkljuฤuje lahko topikalne steroide z nizko uฤinkovitostjo, ki se nanesejo na koลพo, lokalne ali peroralne antibiotike, protigliviฤne uฤinkovine ali antibakterijske kreme.

Za domaฤe zdravljenje pri Roberteki priporoฤamo izdelek citricidal – izvleฤek grenivkinih peลกk.

Zaradi edinstvenih zdravilnih uฤinkov lahko ekstrakt uporabljamo pri okuลพbah, kot so akne, herpes, prhljaj, bradavice, naglavne uลกi, liลกaji itn. Ekstrakt grenivkinih peฤk je enkraten v boju proti najrazliฤnejลกim vnetjih: noลพnice, koลพe, dlesni, sinusov. Uฤinkovit je tudi proti prehladu, gripi in kroniฤni utrujenosti.
S kombinacijo zdravega ลพivljenjskega sloga in izdelka citricidal si lahko pozdravimoย  neprijetno vnetje.

PREPREฤŒEVANJE NASTANKA VAGINALNEGA VNETJA OZIROMA PREVENTIVA

Imejte dobro sploลกno higieno in ne pretiravanje z intimnimi mili in drugimi parfumiranimi izdelki za intimne predele. ฤŒe ลพe, uporabljajte blaga mila brez draลพilnih snovi in diลกav. Nosite bombaลพno spodnje perilo. Nosite ohlapna oblaฤila. Prakticirajte spolne odnose z zaลกฤito (kondomom). Uporabljajte antibiotike in druga zdravila le, kadar je to nujno potrebno.

Odsotnost spolnih odnosov in izogibanje agresivnim izdelkom za intimne predele, ki vsebujejo morebitne draลพilne snovi prav tako pospeลกita okrevanje.

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

V vaลกi koลกarici trenutno ni izdelkov.

Potrebujete nasvet pri izbiri pravega prehranskega dopolnila?
Iลกฤete reลกitev za specifiฤno zdravstveno teลพavo?

Odgovarja vam izkuลกena, prijazna in certificirana prehranska svetovalka Polona.