Brezplačna poštnina za naročila nad 35€

Več informacij o izdelkih in telefonsko naročanje: LJ: 031 643 542 │ MB: 070 929 910

Roberteka

ZdravjePOMEMBNOST VITAMINOV IN MINERALOV PRI STAREJŠIH

POMEMBNOST VITAMINOV IN MINERALOV PRI STAREJŠIH

Na naše zdravje vpliva veliko stvari – naši geni, virusi, bakterije in okolje. Žal vsi dejavniki niso vse pod našim nadzorom. Kljub vsemu pa dejavniki življenjskega sloga igrajo ključno vlogo pri razvoju in preprečevanju bolezni – in prav na te lahko vplivamo.

Današnja znanja nam ponujajo veliko načinov, ki nam lahko pomagajo pri upočasnitvi nastanka degenerativnih bolezni. Eden izmed načino je zagotovo hranljiva in zdrava prehrana, takoj za njo pa se uvršča jemanje vitaminov in dodatkov.

Vitamini pomagajo telesu rasti in delovati tako, kot mora. Imajo različne naloge, ki pomagajo ohranjati telo pri svojih najboljših močeh.

Minerali so elementi, ki jih naše telo potrebuje za delovanje in jih lahko najdemo na zemlji in v hrani.

Starejši se lahko s staranjem srečujejo z različnimi izzivi, mnoge izmed njiih pa lahko upočasnimo s pravilno količino vnosa vitaminov in mineralov.

Pozabiti ne smemo niti na dejstvo, da je naša hrana vse bolj osiromašena in ne vsebuje toliko hranil kot jih je nekoč. Prav zato je dobro jemati prehranske dodatke vitaminov in mineralov.

Tukaj je nekaj osnovnih vitaminov in mineralov za dobro delovanje organizma pri starejših:

Nosečnost. Čas, ki je za mnoge ženske najlepši v življenju, za druge pa je to obdobje slabosti in drugih nevšečnosti, ki jih nosečnost lahko prinese. Vsekakor pa je to obdobje čudovitega pričakovanj, veselja in radosti.

Vendar moramo biti tudi v obdobju nosečnosti pozorne, da poskrbimo za svoje telo, ga ohranjamo zdravega in vitalnega.

VITAMIN C

Imunski sistem s starostjo oslabi. Prav zaradi tega so starejši dovzetni za številne bolezni. Le-te segajo od navadnega prehlada pa vse do nevarne pljučnice. Vitamin C ščiti starajoči se imunski sistem s povečanjem proizvodnje belih krvnih celic in tako preprečuje številne okužbe in bolezni.

Poleg tega vitamin C zagotavlja tudi vitalno antioksidativno zaščito za zaščito belih krvnih celic pred prostimi radikali. Ko starejši zbolijo, lahko vitamin C pospeši proces okrevanja.

Vitamin C skrbi tudi za lažjo absorbcijo železa. Železo pomaga telesu proizvajati hemoglobin, ki rdečim krvnim celicam omogoča transport kisika. Brez zadostne količine železa se zdravje rdečih krvnih celic poslabša.

Študije kažejo, da vitamin C krepi zdravje srca, kar je pri starejši populaciji še posebej pomembno. Prava količina vitamina C znižuje njihov krvni tlak, saj sprosti žile, ki so ključne za zdrav pretok krvi, zniža pa tudi raven škodljivega holesterola.

Vitamin C najdemo v: paprika, jagodičevje, kivi in citrusi.

VITAMIN D

Vitamin D – ključen vitamin, ko govorimo o ohranjanju zdravih kosti. Spodbuja namreč absorpcijo kalcija v črevesju in vzdržuje ustrezne koncentracije kalcija in fosfata v serumu za normalno mineralizacijo kosti.

Študije kažejo, da imajo ljudje, starejši od 65 let, manj vitamina D. Prav zaradi tega ni nič nenavadnega, da so starejši ljudje so izpostavljeni povečanemu tveganju za padce in zlome. Pri njih se lahko namreč še hitreje razvije osteoporoza.

Gre za kronično bolezen okostja, ki povzroča zmanjšanje kostne mase in propadanje kostne mikroarhitekture, kar ima za posledico povečano tveganje za zlome, zlasti pri starejši populaciji.

Vitamin D najdemo v: ribjem olju, mastnih ribah, kot so losos, skuša in sardine, jetrih ter jajčnih rumenjakih.

VITAMINI B

Velikokrat na preglavice pri starejši populaciji naletimo tudi pri vitaminu B12. Ker se sposobnost starejših za absorpcijo vitamina B12 zmanjša in njihov apetit upade, zelo težko pridobijo dovolj vitamina B12 samo s prehrano. Da je zadeva še bolj zaskrbljujoča, lahko pomanjkanje vitamina B12 lahko povzroči povečano stopnjo depresije in motenj razpoloženja.

Tudi tisti, ki se soočajo z blagimi težavami s spominom, bi lahko koristilo jemanje višjih dnevnih odmerkov vitamina B, saj lahko to vpliva na upočasnitev stopnje krčenja možganov.

Kot gradniki zdravega telesa vitamini B neposredno vplivajo na raven energije posameznika, delovanje možganov in celični metabolizem.

B kompleks – kateri vitamini ga sestavljajo in kje jih najdemo?

Pod vitamine B štejemo:

  • Vitamin B1 (tiamin) – kvas, lubenica soja …
  • vitamin B2 (riboflavin) – polnozrnata žita, mandlji, zelena zelenjava …
  • vitamin B3 (niacin) – kava, arašidi, krompir, gobe, proso, ječmen …
  • vitamin B5 (pantotenska kislina) – paprika, gobe, sončnična semena, paradižnik …
  • vitamin B6 (piridoksin) – banana, lubenica, sladki krompir, fižol, suho sadje …
  • vitamin B7 (biotin) – mandlji, arašidi, čebula, oves, orehi, korenje …
  • vitamin B9 (folat) – špinača, fižol, leča, šparglji, zelena solata, pomaranče …
  • vitamin B12 (kobalamin) – polnozrnata žita, sojini izdelki, spirulina …

Ker so vitamini B topni v vodi in jih naše telo ne skladišči. Zato je pomembno, da jih vnašamo vsak dan. Najbolje je jemati prehranski dodatek B kompleks, v katerem so zajeti vsi vitamini pomembnih B skupin.

KALCIJ

Nujno je, da starejši dobijo dovolj kalcija, saj lahko tudi zadostna oskrba s kalcijem pomaga ohranjati zdrave kosti v starosti.

Starejši so izpostavljeni tveganju pomanjkanja kalcija zaradi več razlogov, vključno z nizkim vnosom kalcija zaradi slabega apetita, medsebojnega delovanja zdravil, ki lahko zmanjšajo absorpcijo kalcija s hrano, in osnovne kronične bolezni osteoporoze, ki spremeni tvorbo in moč kosti.

Tvorba kosti se skozi življenjski cikel spreminja. Zadostna količina vitamina D in kalcija gresta z roko v roki pri zagotavljanju zdravja kosti in zmanjšanju tveganja zloma in zloma kolka.

Kalcij najdemo v: mleku in mlečnih izdelkih.

 

OMEGA MAŠČOBNE KISLINE

Kardiovaskularne patologije, kot so hipertenzija in cerebrovaskularne bolezni ter bolezni srca, kot so koronarna arterijska bolezen, aritmije in srčno popuščanje, se s starostjo povečujejo.

Kljub vsemu pa je številne izmed naštetih stanj mogoče preprečiti ali zdraviti s pomočjo omega 3 maščobnih kislin. Omega-3 FA imajo lahko znatne koristi pri ohranjanju zdravega srca in zmanjšanju tveganja za kognitivni upad pri starejših ljudeh.

Zdravniki pogosto priporočajo dodatke ribjega olja, ker so bogati z omega-3 maščobnimi kislinami. Da bi uživanje prehranskih dopolnil z ribjim oljem čim bolj koristilo, jih morajo starejši združiti z dobrim življenjskim slogom. Sem vsekakor štejemo redno vadbo in izboljšanje prehrane.

Naravni viri omega maščobnih kislin: ribe in ribje olje, orehi, chia semena, jajca.

PROBITOTIKI

Ker imajo starejši ljudje naravno nižje ravni prijaznih bakterij, je zanje skoraj nujno jemati žive probiotične kulture. Starejši so lahko bolj dovzetni za zdravstvene težave, vključno z vnetno črevesno boleznijo, sindromom razdražljivega črevesja, napihnjenostjo, drisko in prebavnimi motnjami, vse našteto pa izvira direktno iz črevesja.

Podpiranje ravnovesja dobrih bakterij v telesu s probiotičnim dodatkom lahko pomaga ohranjati zdravo prebavo, dobro imunsko zdravje in splošno vitalnost, zlasti pri starejših.

Najboljši čas za uživanje večine probiotikov je zjutraj z zajtrkom, saj je želodčna kislina zjutraj naravno nižja.

Običajna fermentirana živila naravno vsebujejo probiotike ali so jim dodani probiotiki, vključno z jogurtom, kefirjem, kombučo, kislim zeljem, kislimi kumaricami itd. Vendar pa obstaja tudi več probiotičnih dodatkov v obliki kapsul ali tablet, praškov ali tekočine, ki pomagajo zagotoviti, zaužijejo zadostno količino, da povečajo koristi.

VITAMIN A

Karotenoidi provitamina A so predhodniki vitamina A in imajo antioksidativne lastnosti. Karotenoidi se borijo proti zelo reaktivnim molekulam, ki lahko poškodujejo telo z ustvarjanjem oksidativnega stresa, povezanega s srčnimi boleznimi in kognitivnim upadom.

Trenutno ni veliko dokazov, da se potrebe po vitaminu A pri starejših odraslih razlikujejo od potreb pri mlajših odraslih.

Starostna degeneracija makule je eden najpogostejših vzrokov za izgubo vida pri starejših. Morda je ena najbolj znanih funkcij vitamina A njegova vloga pri vidu in zdravju oči. Vitamin A pomaga tudi pri pravilnem delovanju srca, pljuč, ledvic in drugih organov.

Vitamin A najdemo v: buči, korenju, sladkem krompirju.

MAGNEZIJ

Magnezij je mineral, ki je ključen za delovanje telesa. Pomaga ohranjati normalen krvni tlak, močne kosti in stabilen srčni ritem. Telesna aktivnost starejših upada, s tem pa tudi vnos hrane in tekočine.

Kljub vsemu pa potreba po magneziju ostaja enaka. Poleg tega se starejši pogosto izogibajo hrani, bogati z magnezijem, saj velja za nekoliko težje prebavljivo, kar vodi v še neustreznejši vnos magnezija.

Stanja s pomanjkanjem magnezija so povezana z nevromišičnimi in kardiovaskularnimi motnjami, endokrinimi motnjami, inzulinsko rezistenco in Alzheimerjevo boleznijo. Magnezij skupaj s kalijem in kalcijem zagotavlja nemoten prenos živčnih impulzov in jasno pojasnjuje povezavo med pomanjkanjem magnezija in srčno aritmijo.

Če telesu primanjkuje magnezija, se mišične celice po stimulaciji ne morejo sprostiti. Številne študije kažejo, da lahko uživanje magnezija pomaga tudi pri znižanju krvnega tlaka.

Magnezij vsebujejo: oreški, polnozrnate žitarice, stročnice in zelena zelenjava, krompir, mleko, perutnina, pomaranče, banane, voda ter kvalitetna kava in čaj.

KALIJ

Pomanjkanje kalija se pri starejših razvija počasi. Kaže se z utrujenostjo, mišično oslabelostjo, krči, krhkostjo kosti, slabostjo, bruhanjem in višjim krvnim sladkorjem. Pridobivanje dovolj kalija je bistvenega pomena v njihovi prehrani, saj lahko tudi pomaga ohranjati močne kosti.

Ta esencialni mineral je pomemben za delovanje celic, dokazano pa je tudi, da pomaga zmanjšati visok krvni tlak in tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Nizek kalij lahko povzroči spremembe razpoloženja pri starejših odraslih, vključno z zmedenostjo, depresijo, živčnimi motnjami in nerednim vedenjem.

Sadje in zelenjava, kot so banane, suhe slive, slive in krompir z lupino, so daleč najbogatejši prehranski viri kalija.

Obstajajo tudi dodatki kalija, ki jih starejši lahko jemljejo, če se predhodno posvetujejo z zdravnikom.

Največ ga je v: oreških, fižolu, suhem sadju, avokadu, kakavu, špinači in sladkem krompirju.

FOLAT

Starejši so še posebej nagnjeni k pomanjkanju folne kisline, določena stanja in predispozicije pa jih lahko dodatno ogrožajo zaradi zdravstvenih težav, povezanih s pomanjkanjem tega minerala.

Jemanje dodatkov folne kisline lahko bistveno izboljša kognitivne funkcije pri starejših moških in ženskah. Pomanjkanje folne kisline lahko poveča raven homocisteina, kar lahko prispeva k večjemu tveganju za možgansko kap ali poslabšanje duševnih funkcij.

Študije kažejo, da je folna kislina tesno povezana s spominom. Ker večina starejših nad 80 let kaže nekatere simptome ali znake demence, lahko uživanje uravnotežene prehrane, ki vključuje priporočeni dnevni vnos folne kisline, pomaga preprečiti izgubo spomina, pozabljivost in celo afazijo.

Dnevni dodatek folata mora biti vsaj 0,5 mg/dan in se nikoli ne sme uporabljati kot nadomestek za prehrano, bogato s sadjem in zelenjavo.

Folat vsebuje: zelenjava, pomaranče, stročnice, kruh in izdelki iz polnozrnate moke, krompir, meso, jetra, mleko in mlečni izdelki

ZDRAVA PREHRANA, VITAMINI IN MINERALI TER GIBANJE so ključ do zdrave starosti

Zagotavljanje uravnotežene prehrane, zdravega življenjskega sloga in ustrezne količine bistvenih vitaminov in hranilnih snovi je ključ do zdravega staranja.

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

V vaši košarici trenutno ni izdelkov.

Potrebujete nasvet pri izbiri pravega prehranskega dopolnila?
Iščete rešitev za specifično zdravstveno težavo?

Odgovarja vam izkušena, prijazna in certificirana prehranska svetovalka Polona.