Brezplačna poštnina za naročila nad 35€

Več informacij o izdelkih in telefonsko naročanje: LJ: 031 643 542 │ MB: 070 929 910

Roberteka

PrehranaABSORPCIJA VITAMINOV IN MINERALOV

ABSORPCIJA VITAMINOV IN MINERALOV

Ali absorbirate hranila, ki jih vaše telo potrebuje za delovanje? Se sprašujete, kako bolje absorbirati vitamine iz hrane, ki jo jeste, in drugih dodatkov, ki jih jemljete?

Sodobni kmetijski procesi prst vse bolj oropajo hranilnih snovi. Pridelki, ki rastejo v tej zemlji, so zato izpostavljeni primankljaju hranil v rastlinah ali manj hranilne vrednosti pridelka. Pravzaprav je vsaka generacija poljščin, ki je zasnovana za hitrejšo rast, izpostavljena prilagoditvam zaradi podnebja ter dodatno okrepljena proti škodljivcem ter gojena s kemičnimi pesticidi, manj hranilno bogata kot prejšnja.

Da bi dan danes uživali zdravo in s hranili bogato prehrano, moramo temu nameniti kar nekaj truda.  Seveda se moramo z namenom zdrave prehrane zateči k skrbnemu načrtovanju menija in hrano v večini pripravljati doma. Pa je to res dovolj, da telesu priskrbimo vsa hranila, ki jih potrebuje? Hrana preprosto ni pridelana tako, kot je bila nekoč.

MIKROHRANILA IN NJIHOVA POMEMBNOST

Veliko vlogo pri vsem skupaj igrajo makrohranila. Le-ta so nujno potrebna za optimalno zdravje. Danes poznamo približno štirideset mikrohranil, ki so nujna za zdravo presnovo in druge vitalne funkcije našega telesa. Ta hranila moramo dobiti s svojo prehrano, ker jih telo ne more proizvesti samo. Zdrava prehrana bi morala biti naš glavni vir makrohranil. Vendar zaradi vse več predelave hrane to dan danes žal več ni v celoti mogoče, zato se ljudje zatekamo k prehranskim dopolnilom.

Eden izmed izjemno zanimivih, pa tudi zaskrbljujočih podatkov lahko najdemo v študiji, ki je pokazala, da bi danes morali pojesti osem pomaranč, da bi dobili enako količino vitamina A, kot bi jo naši stari starši dobili iz ene pomaranče! V drugih študijah lahko opazimo tudi upad vsebnosti drugi mikrohranil, vključno s kalcijem, fosforjem, kalijem, železom, riboflavinom, vitaminom A in vitaminom C.

Za ta upad hranil v izdelkih sta dva glavna krivca: izčrpanost tal in daljše dobavne verige.

Kljub vse večji uporabi prehranskih dodatkov, pa se moramo zavedati tudi, da prehranska dopolnila niso čarobna paličica, s katero bi čudežno nadomestili primanljaj makrohranil v našem telesu. Jemati jih moramo preudarno in tako, da nam ponudijo kar največji izkoristek.

KAKO POTEM DOBITI USTREZNA MIKROHRANILA?

Zdaj, ko bolje razumemo, kaj povzroča pomanjkanje hranil v rastlinah in zakaj so mikrohranila potrebna za naše zdravje, je tukaj nekaj nasvetov o tem, kako bolje absorbirati vitamine z izboljšanjem vnosa in absorpcije vitaminov in mineralov iz hrane.

  1. Organsko pridelajte svojo hrano in jejte takoj po obiranju, da omejite pomanjkanje hranil v rastlinah.
  2. Nakupujte pogosteje in manj, kar omejuje čas, ko vaše sadje in zelenjava stojita na policah, preden jo zaužijete.
  3. Pridelke pravilno shranjujte v hladilniku, da zmanjšate zmanjšanje koncentracije hranil v posameznem izdelku.
  4. Kuhajte s krajšimi časovnimi obdobji. Zelenjavo na kratko podušite, da ohrani živahne barve. Dolgi časi kuhanja uničijo hranilno vrednost.
  5. Narežite sadje in zelenjavo tik pred jedjo.

ALI MORAM JEMATI VITAMINE, MINERALE OZIROMA PREHRANSKA DOPOLNILA?

V popolnem svetu uživate pravilno uravnoteženo prehrano s pravo količino sadja in zelenjave ter se vsak dan ustrezno gibate. Vendar v resnici zdaj veste, da naša “tako imenovana” zdrava hrana ni več tako zdrava, kot je bila nekoč, in morda boste potrebovali malo pomoči, da telo oskrbite z vsemi makro in mikro hranili, ki jih potrebuje.

Temu doda tudi izjemno hiter tempo življenja, ki nam velikokrat ne dopušča, da bi natančno določili naš jedilnik in velikokrat se zalotimo pri čokladni ploščici iz avtomata ali vsaj nepolnovrednem obroku, ki ga imenujemo »malica«.

Ne glede na vsebnost mikrohranil v pridelani hrani in naš hiter ali manj hiter tempo življenja, naše telo še zmeraj zahteva vitamine in minerale, ki jih moramo vnesti v telo.

NAČINI ZA POVEČANJE ABSORPCIJE VITAMINOV IN MINERALOV V TELESU

Človeško telo ne more preživeti, kaj šele uspevati, brez pravilne absorpcije 13 bistvenih vitaminov, vključno z vitamini A, C, D, E, K in vitamini B. Ti vitamini so bistveni za dobro počutje in raziskave kažejo, da optimalne ravni v našem sistemu lahko pomagajo pri zaščiti pred Alzheimerjevo boleznijo, srčnimi boleznimi, nekaterimi vrstami raka in drugimi kroničnimi stanji.

KAKO DOSEČI, DA BI SE VITAMINI IN MINERALI, KI JIH JAMLJETE, KAR SE DA DOBRO ABSORBIRALI

Hranila, ki jih ni mogoče raztopiti, se manj verjetno absorbirajo, zato jih morate zaužiti z raztopino, ki jih lahko raztopi. Da bi povečali absorpcijo hranil, zaužijte vitamine, topne v maščobi (A, D, E in K), z maščobami ali olji, ki lahko pomagajo pri absorpciji. Na primer, ko zjutraj vzamete multivitamin, ga zaužijte z maslom iz oreščkov, kot je mandljevo maslo, maslo iz indijskih oreščkov ali arašidovo maslo. Če si za zajtrk privoščite jajca – jih skuhajte v oljčnem, kokosovem ali avokadovem olju. Avokado lahko dodate tudi polnozrnatemu toastu ali kot prilogo. Če jemljete multivitamin za kosilo ali večerjo, dodajte nekaj rezin avokada ali dodajte pest oreščkov ali semen v svoj sendvič ali solato ali dodajte olivno ali avokadovo olje praženi zelenjavi.

MIKROHRANILA, KI JIH JE TREBA JEMATI SKUPAJ

Vitamin K, vitamin D in kalcij je treba jemati skupaj, ker ta kombinacija pomaga telesu bolje absorbirati minerale, kot je kalcij v kosti. Vitamin K2 je vrsta vitamina K, znanega kot menakinon, ki je še posebej koristen pri usmerjanju kalcija stran od krvnega obtoka in krvnih žil (kjer lahko povzroči nevarno kalcifikacijo arterij in kardiovaskularne težave) v vaše kosti. Zaradi tega učinka ima vitamin K2 dodatne koristi za zdravje krvnega obtoka in srca.

Vitamin C in železo je treba jemati tudi skupaj iz dveh razlogov:

  • Vitamin C pomaga telesu absorbirati železo.
  • Dokazano je, da vitamin C zmanjšuje stranske učinke slabosti in zaprtja pri ljudeh, ki so občutljivi na železo.

Vitamin B6, vitamin B12 in folat so vitamini skupine B, ki skupaj znižujejo aminokislino, imenovano homocistein. Znižanje homocisteina je povezano z manjšo pojavnostjo srčnih bolezni in možganske kapi.

Kalij, magnezij in kalcij pomagajo podpirati delovanje živčnega sistema. Prav tako podpirajo zdravo ravnovesje elektrolitov v telesu, kar je povezano s hidracijo. Raziskave kažejo, da ta kombinacija lahko zmanjša krvni tlak in tveganje za možgansko kap.

Kombinacija vitamina C in vitamina E je učinkovitejša kot vsak posamezen vitamin. Kombinacija deluje kot zaščitna antioksidativna sila, ki pomaga ščititi celice pred poškodbami prostih radikalov. Obstajajo tudi dokazi, da lahko ta kombinacija pomaga zmanjšati tveganje za možgansko kap in bolezni srca.

Vitamin A in vitamin E delujeta sinergistično kot močan antioksidant. Poleg tega vitamin A pomaga, da se vitamin E absorbira v tankem črevesu.

Vitamin A in jod dobro delujeta skupaj, ker presnovek vitamina A, imenovan retinojska kislina, pomaga telesu absorbirati jod, ki je potreben za zdravje ščitnice.

Železo, cink in vitamin A prav tako dobro delujejo skupaj. Cink je potreben za transport vitamina A po telesu, železo pa je potrebno za pretvorbo betakarotena v obliko vitamina A, ki jo vaše telo lahko uporablja, imenovano retinol.

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

V vaši košarici trenutno ni izdelkov.

Potrebujete nasvet pri izbiri pravega prehranskega dopolnila?
Iščete rešitev za specifično zdravstveno težavo?

Odgovarja vam izkušena, prijazna in certificirana prehranska svetovalka Polona.