Brezplačna poštnina za naročila nad 35€

Več informacij o izdelkih in telefonsko naročanje: LJ: 031 643 542 │ MB: 070 929 910

Roberteka

PrehranaNOSEČNOST IN PROBLEMI Z ZOBMI

NOSEČNOST IN ZOBJE

Nosečnost. Čas, ki je za mnoge ženske najlepši v življenju, za druge pa je to obdobje slabosti in drugih nevšečnosti, ki jih nosečnost lahko prinese. Vsekakor pa je to obdobje čudovitega pričakovanj, veselja in radosti.

Vendar moramo biti tudi v obdobju nosečnosti pozorne, da poskrbimo za svoje telo, ga ohranjamo zdravega in vitalnega.

NOSEČNOST, VITAMINI IN ZOBJE

Nosečnost lahko pri nekaterih ženskah povzroči težave z zobmi, vključno z boleznijo dlesni in kariesom. Do težav največkrat prihaja prav zaradi vpliva hormonov. Ravnovesje med njimi se med nosečnostjo namreč zelo spremeni.  

Umivanje zob dvakrat na dan in obisk zobozdravnika bosta pomagala ohraniti vaše zobe in dlesni kar se le da zdrave tudi med nosečnostjo, zato s preventivnimi pregledi pri zobozdravniku nikar ne odlašajte.

NEKATERE TEŽAVE Z ZOBMI LAHKO VPLIVAJO NA OTROKA V RAZVOJU

Ker lahko nekatere težave z zobmi vplivajo na razvoj otroka, velja biti pri negi še posebej pozoren. Raziskave so odkrile povezavo med hudo boleznijo dlesni pri nosečnicah in prezgodnjim porodom z nizko porodno težo dojenčka. Dojenčki, ki so rojeni prezgodaj, imajo lahko tveganje za poškodbe možganov ter težave z vidom in sluhom.

Domneva se, da je 18 od vsakih 100 prezgodnjih porodov lahko povezanih s hudo okužbo dlesni (parodontalna bolezen), ki jo ima nosečnica.

Vendar brez skrbi – bolezen dlesni lahko med nosečnostjo zdravi zobozdravnik in tako poskrbi, da poškodba na plodu ne bo nastala. Poskrbeti je potrebno le za redne kontrolne preglede, da bomo vnetno stanje lahko sanirali.

SKRB ZA ZOBE PRED NOSEČNOSTJO

Manjša je verjetnost, da boste med nosečnostjo imeli težave z zobmi, če boste poskrbeli za svoje zobe in dlesni že pred nosečnostjo.

To lahko storite z:

 • umivanjem zob vsaj dvakrat na dan,
 • nitkanjem med zobmi enkrat na dan,
 • uživanjem zdrave prehrane ter omejevanje hrane in pijač z visoko vsebnostjo dodanega sladkorja,
 • izogibanjem tobačnim izdelkom in alkoholu,
 • obiskom zobozdravnika vsakih 6 do 12 mesecev.

Če nameravate zanositi, obiščite svojega zobozdravnika, da se pogovorite o morebitnih zdravljenjih, ki jih lahko opravite pred nosečnostjo. Če potrebujete zobozdravstveno zdravljenje med nosečnostjo, lahko ne nujne posege pogosto opravite po prvem trimesečju.

Ko med nosečnostjo obiščete zobozdravnika, zmeraj povejte, da ste noseči.  Zobozdravniki bodo sprejeli dodatne varnostne ukrepe, ko bodo vedeli, da ste noseči. S tem bodo zagotovili, da je vaša oskrba varna za vas in otroka.

VZROKI ZA ZDRAVSTVENE TEŽAVE Z ZOBMI

Pogosti vzroki za težave z zobmi med nosečnostjo lahko vključujejo:

 • težave z dlesnimi,
 • bruhanje,
 • hrepenenje po sladki hrani,
 • bruhanje med umivanjem zob,
 • težave z dlesnimi.

Nosečniški hormoni lahko pri nekaterih ženskah povzročijo težave z dlesnimi, med drugim:

 • gingivitis (okužba dlesni) – to se verjetno pojavi v drugem trimesečju. Simptomi vključujejo otekanje dlesni in krvavitev, večinoma med ščetkanjem in nitkanjem med zobmi,
 • parodontalna bolezen – okužba struktur, ki podpirajo zob (dlesni, vezi in kosti). Povzroča ga nezdravljen gingivitis, ki lahko povzroči izgubo zob,
 • nosečniški epulis ali piogeni granulom – rdeča, okrogla izrastka, ki se pojavi na dlesni in lahko hitro zakrvavi.

Če imate med nosečnostjo težave z dlesnimi, je pomembno, da jih pred porodom pregleda zobozdravnik. Medtem ko večina vrst težav z dlesnimi, ki jih povzročajo nosečniški hormoni, izzveni po porodu, lahko majhno število žensk razvije težjo stopnjo bolezni dlesni, ki bo po nosečnosti potrebovala zdravljenje.

Če vam dlesni krvavijo, si ne nehajte umivati ​​zob. Uporabljajte mehko zobno ščetko in  ščetkajte vsaj dvakrat na dan.

BRUHANJE V NOSEČNOSTI LAHKO POŠKODUJE ZOBE

Nosečniški hormoni zmehčajo mišični obroč, ki zadržuje hrano v želodcu. Želodčni refluks (povračanje hrane ali pijače) ali bruhanje, povezano z jutranjo slabostjo, lahko vaše zobe prekrije z močno želodčno kislino. Ponavljajoč se refluks in bruhanje lahko poškodujeta površino zoba (sklenino) in povečata tveganje za nastanek kariesa.

Če je tudi vaša nosečnost podvržena nosečniški slabosti in bruhanju zob ne umivajte takoj po bruhanju. Medtem ko so zobje prekriti z želodčno kislino, lahko ščetkanje opraska zobno sklenino, zato z umivanjem zob počakajte vsaj eno uro. Vsekakor pa usta temeljito sperite z navadno vodo iz pipe.

Nekatere nosečnice ugotovijo, da lahko ščetkanje zob, zlasti zadnjih zob, povzroča bruhanje. Vendar pa je pomembno, da si umijete vse zobe, da preprečite gnilobo zob.

Zato uporabite zobno ščetko z majhno mehko glavo, kot so na primer ščetke za otroke. Pri ščetkanju si vzemite čas in ščetkajte počasi. Morda vam bo pomagalo, če zaprete oči in se osredotočite na svoje dihanje.

Če vam okus zobne paste povzroča bruhanje, probajte z drugo znamko. Ali pa si umijte zobe z vodo in nato uporabite ustno vodico.

Želja po hrani med nosečnostjo

Nekatere ženske imajo med nosečnostjo nenavadno željo po hrani. Če imate hrepenenje po sladkih prigrizkih, je najbolje, da se jim izognete, saj so nezdravi za vaš in otrokov organizem, lahko pa tudi povečajo tveganje za zobno gnilobo. Namesto tega poskusite  z zdravimi prigrizki, kot je sveže sadje.

POVEČAJTE VNOS KALCIJA MED NOSEČNOSTJO

Med nosečnostjo boste morali povečati vnos kalcija, da zaščitite svoje kosti in potrebe razvijajočega se otroka.

Dobri viri kalcija so mleko, sir in navadni jogurt ali sadni jogurt brez sladkorja, ter nekatere vrste oreščkov, kot so mandlji.

MED NOSEČNOSTJO POVEČAJTE KOLIČINO VITAMINA D

Vitamin D pomaga telesu pri uporabi kalcija.

Dobri živilski viri vitamina D vključujejo: mastne ribe, kot so losos in skuša (pogovorite se z zdravnikom, koliko vrst rib lahko varno uživate med nosečnostjo), jajca, mleko, obogateno z vitaminom D (in alternative) kruh in žitarice.

Seveda je priporočljivo tudi dodajati vitamin D kot prehranski dodatek.

O dodajanju drugih prehranskih dodatkov kot so vitamini in minerali v nosečnosti se pozanimajte pri svojem zdravniku, za nasvet pa se lahko kadarkoli obrnete tudi na nas.

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

V vaši košarici trenutno ni izdelkov.

Potrebujete nasvet pri izbiri pravega prehranskega dopolnila?
Iščete rešitev za specifično zdravstveno težavo?

Odgovarja vam izkušena, prijazna in certificirana prehranska svetovalka Polona.