Brezplačna poštnina za naročila nad 35€

Več informacij o izdelkih in telefonsko naročanje: LJ: 031 643 542 │ MB: 070 929 910

Roberteka

ZdravjePREDNOSTI PITJA ČAJEV

PREDNOSTI PITJA ČAJEV, KI JIH ZAGOTOVO NE POZNATE

Ste vedeli, da je čaj ena izmed najpogosteje uživanih pijač na svetu? Kaj pa dejstvo, da lahko pitje zelenega čaja pomaga pri izgubi teže, črn čaj pa pomaga zniževati sladkor tudi do 120 minut po obroku?

Vse to in še več zanimivosti o čajih vam predstavljamo v današnjem blogu. 

Nobena skrivnost ni, da je pitje čaja dobro za človeški organizem. Čaj je bil sestavni del tradicionalne medicine in je v mnogih azijskih državah cenjen kot zdravilo za vse. Kitajci in Japonci že stoletja uživajo čaj za izboljšanje zdravja. V zahodni medicini pa se promovira kot način za zdravljenje simptomov prehlada in gripe.

Pitje čaja ni priporočljivo le, ko ste prehlajeni, ampak ga je dobro piti tudi, ki smo povsem zdravi, saj pitje čaja lahko pomaga k boljšemu zdravju možganov, izboljša zdravje srca in lahko celo prepreči nekatere vrste raka.

KAJ SPLOH JE ČAJ?

Čaj je ena najpogosteje uživanih pijač na svetu. Obstajata dve glavni kategoriji čajev: pravi čaji in zeliščni čaji. Poleg tega obstajajo tudi aromatizirani čaji, ki združujejo pravo čajno osnovo z zelišči.

Pravi čaj

Pravi čaji so narejeni iz listov čajevca, znanega kot Camellia sinensis. Ti čaji vključujejo zeleni čaj, beli čaj, oolong čaj, puerh čaj in črni čaj. Čeprav so ti čaji narejeni iz istih listov rastline Camellia sinensis, se razlikujejo tako v svoji barvi kot tudi v okusu. Ta razlika izhaja iz proizvodnega procesa.

Zeleni čaj in beli čaj sta prava čaja, ki sta najmanj obdelana. Liste naberejo in posušijo, da preprečijo kemično reakcijo, ki obarva liste v temno rjavo ali črno barvo. Zaradi tega ti čaji ohranijo svojo naravno zeleno barvo in sodijo med najbolj zdrave čaje.

Črni čaj je popolnoma oksidiran, medtem ko je oolong čaj le delno oksidiran. Pu-erh čaj se stara in velja za post-oksidiran čaj. Ti pravi čaji ponujajo vrsto zdravstvenih koristi, vendar veljajo za nekoliko slabše od zelenega čaja. Vsebnost teina (poimenovanje kofeina v čajih) v pravih čajih se razlikuje med različnimi vrstami in načinom pridelave čaja.

Zeliščni čaji

Zeliščni čaji so pripravljeni iz sadja, korenin, zelišč, listov, stebel in drugih delov različnih rastlin. Ti čaji imajo zdravstvene koristi, ki se razlikujejo od pravih čajev, saj vsebujejo drugačne spojine. Nekateri izmed najbolj priljubljenih zeliščnih čajev vključujejo ingver poprovo meto in kamilico. Zeliščni čaji ne vsebujejo kofeina.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI PITJA ČAJEV

Nedavne raziskave, kažejo, da lahko pitje čaja znatno zmanjša tveganje za resne bolezni srca, vključno s srčnim zastojem in krvnimi strdki. Čaj ima protivnetne lastnosti, ki pomagajo pomiriti tkivo v arterijah. To pomaga zmanjšati tveganje vnetja, ki lahko omejijo krvni obtok in povzročijo strdek. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3123419/ – link/klik do študije).

Uživanje čaja lahko pomaga tudi pri zniževanju visokega krvnega tlaka in holesterola.

Poživitveni učinki čajev

Zaradi količin teina (kofeina) so pravi čaji dobra izbira za ljudi, ki želijo zmanjšati pitje kave.

Energijske lastnosti zelenega čaja dodatno poganja aminokislina, znana kot L-teanin. Ta aminokislina upočasni absorpcijo kofeina. Posledično je dvig energije iz zelenega čaja dolgotrajnejši in stabilnejši od tistega iz skodelice kave. Dobili boste večjo osredotočenost in energijo brez stranskih učinkov živčnosti ali padca, ko kofein popusti. L-teanin prav tako poveča alfa valove v možganih, kar pomaga povečati fokus, hkrati pa nudi pomirjujoče in sproščujoče učinke.

Količine oziroma vrednosti teina se v pravih čajih razlikujejo od same proizvodnje in načina priprave čaja.

Pitje čajev lahko pomaga pri izgubi teže

Zeleni čaj lahko zaradi svoje kemične sestave pospeši hujšanje. Vsebuje namreč aminokisline, ki telesu sporočajo, naj kuri nakopičeno maščobo. Kofein v zelenem čaju prav tako pomaga povečati energijo, tako da ste lahko bolj učinkoviti pri sami vadbi (če ga seveda zaužijete pred vadbo).

Študije so pokazale, da so te koristi bolj izrazite pri posameznikih azijskega porekla. Ljudje drugih etničnih skupin lahko prav tako opazijo izboljšanje pri izgube teže, vendar v manjšem obsegu kot drugi.

Pitje čajev pozitivno vpliva na duševno stanje

Redno uživanje čajev je bilo povezano z manjšim tveganjem za nevrološke bolezni in zmanjšano stopnjo stresa. Uživanje zelenega čaja je obetavno tudi pri preprečevanju kognitivnega upada, povezanega z možganskimi boleznimi, kot sta Parkinsonova bolezen in Alzheimerjeva bolezen. Čaj ponuja naravne pomirjujoče učinke, ki lahko zmanjšajo stres in vam pomagajo, da se sprostite po napornem dnevu.

Antioksidanti pomagajo tudi pri čiščenju toksinov iz telesa, ki lahko povzročajo duševne težave. Dokazano je, da imajo redni uživalci čaja nižjo stopnjo stresa in izboljšano splošno zdravje.

Pitje čaja lahko uravnava krvni sladkor

Pitje čaja lahko pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi in ​​preprečuje ali nadzoruje bolezni, kot je sladkorna bolezen tipa 2. Dokazano je, da črni čaj znižuje raven sladkorja v krvi po obroku. Učinki so bili dokazani do 120 minut po zaužitju obroka. Raziskovalci te zdravstvene koristi pripisujejo polifenolom v čaju. Ti polifenoli se ponašajo s protivnetnimi in antioksidativnimi močmi.

Pitje čajev pomaga in izboljšuje prebavo

Čaj prispeva k zdravju prebave in lahko zdravi številne težave – od slabosti in razdraženega želodca do driske. Ingverjev čaj je zeliščni čaj, ki se na Kitajskem in v Indiji že dolgo uporablja za zdravljenje želodčnih težav. Sestavini gingerol in shogaol pomagata pomiriti želodčno sluznico in preprečiti bruhanje. Čaj poprove mete prav tako pomaga pomiriti razdražen želodec zaradi visoke vsebnosti antioksidantov in mentola.

Čaj vsebuje tudi tanine, ki dokazano zmanjšujejo črevesna vnetja. To lahko pomaga pomiriti želodčne krče in zdravi sindrom razdražljivega črevesja.

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

V vaši košarici trenutno ni izdelkov.

Potrebujete nasvet pri izbiri pravega prehranskega dopolnila?
Iščete rešitev za specifično zdravstveno težavo?

Odgovarja vam izkušena, prijazna in certificirana prehranska svetovalka Polona.