Brezplačna poštnina za naročila nad 35€

Več informacij o izdelkih in telefonsko naročanje: LJ: 031 643 542 │ MB: 070 929 910

Roberteka

PrehranaKako med kuho pravilno uporabiti maščobe?

KAKO MED KUHO PRAVILNO UPORABITI MAŠČOBE?

Verjetno ste tudi vi že zares velikokrat slišali, da so nenasičene maščobne kisline veliko bolj zdrave, kot nasičene maščobne kisline. Omenjeno sicer v grobem drži, zatakne pa se pri toplotni obdelavi maščobnih kislin, ki do dobra premeni strukturo nenasičenih maščobnih kislin, ki lahko tako v telesu pričnejo povzročati težave. Da bo zadeva nekoliko bolj jasna, si najprej poglejmo, kaj so ene in kaj so druge maščobne kisline.

Kakšna je razlika med nasičenimi in nenasičenimi maščobnimi kislinami?

Nasičene maščobne kisline so tiste, v katerih strukturi ne bomo našli dvojnih vezi, ki se enostavno pretrgajo. Nasičene maščobne kisline bomo pri sobni temperaturi največkrat našli v trdnem stanju, čeprav tudi tukaj obstaja nekaj izjem.

Na drugi strani so nenasičene maščobe precej »ohlapno« zapakirane, v njihovi strukturi pa lahko najdemo posamezne dvojne vezi, zato nenasičene maščobne kisline tudi precej hitro reagirajo – še posebej, če jih izpostavimo višjim temperaturam.

V grobem lahko nenasičene maščobne kisline razdelimo na

  • mononenasičene maščobne kisline,
  • polinenasičene maščobne kisline.

Katere so prednosti maščob, ki jih najdemo v prehrani?

Če je še nekaj let nazaj veljalo, da so maščobe tisti velik bav bav, ki bi se jim morali izogniti v širokem loku, danes vemo, da temu ni tako.

Maščobe se lahko namreč pohvalijo s številnimi prednostmi – med drugim pomagajo celicam pri absorpciji vitaminov topnih v maščobah (A, D, E, K), podpirajo proizvodnjo nekaterih hormonov ter zagotavljajo pravilno delovanje celične membrane.

Kljub vsemu pa moramo v svoj jedilnik vključiti tiste prave vrste maščob, da bodo le-te koristne.

Katero maščobo izbrati je odvisno predvsem od tega, na kak način jo bomo pripravili oz. na kak način jo bomo obdelali.

Kuhanje pri nizkih temperaturah

Olivno olje, repično olje, avokado, gosja, račja in piščančja maščoba so primeri mononenasičenih maščob, ki so pri sobni temperaturi tekoče, v hladilniku pa se lahko strdijo. Ko se segrejejo, lahko mononenasičene maščobe oksidirajo.

Prav zato temperatura pečice v primeru uporabe zgoraj naštetih maščob ne sme presegati 180 stopinj Celzija. Tudi med kuho na štedilniku lahko precej hitro presodiš, če se je olje preveč segrelo. Če med kuho opaziš dim, to pomeni, da so koristni antioksidanti v olju oksidirali in se spremenili v proste radikale, ki lahko sčasoma škodujejo tvojemu telesu.

Najboljše za kuhanje pri visokih temperaturah 

Maslo, mast, loj in kokosovo olje uvrščamo med nasičene maščobe, ki so pri sobni temperaturi v trdnem stanju. Kemična struktura nasičene maščobe ima vsako molekulo ogljika povezano ali “nasičeno” z vodikom, zato ostanejo molekule pri segrevanju te maščobe stabilne. To pomeni, da zaradi toplote ne bodo oksidirale.

Zato so zgoraj omenjene maščobe najboljše za kuhanje pri temperaturah nad 180 ℃. Nedavne raziskave kažejo, da nasičene maščobe ne prispevajo k boleznim srca, kot so mislili.

Najslabše za kuhanje

Polinenasičene maščobe, ki jih najdemo v oreščkih in semenskih oljih, so pri sobni temperaturi tekoče. Te maščobe, ki vključujejo tudi priljubljeno sončnično olje, imajo več kot eno (poli) dvojno vez v svoji ogljikovi verigi in te ogljikove vezi nimajo vodikovih atomov. Zaradi teh večkratnih “nenasičenih” ali “nepopolnih” dvojnih vezi so večkrat nenasičene maščobe kemično nestabilne in nagnjene k oksidaciji. Prav zato so takšna olja in maščobe najslabša za kuhanje, saj toplota proizvaja škodljive proste radikale v njih.

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

V vaši košarici trenutno ni izdelkov.

Potrebujete nasvet pri izbiri pravega prehranskega dopolnila?
Iščete rešitev za specifično zdravstveno težavo?

Odgovarja vam izkušena, prijazna in certificirana prehranska svetovalka Polona.